Elektrikli araçlara ‘yol’a geliyor
Türkiye'de uzun zamandır "yerli otomobil" tartışması sürerken, hükümet kanadının, elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesinde, fosil yakıtlı araçlara göre daha hızlı bir çalışmanın başlayacağını bildirilmesiyle elektrikli araçlar yeniden gündeme geldi.
AA muhabirinin Uluslararası Enerji Ajansı'nın "Global Elektrikli Araçlar Görünümü" raporundan derlediği bilgilere göre, 2012 yılı itibariyle dünyada 180 bin civarında elektrikli araç bulunuyor. Söz konusu rakam toplam binek araçların yüzde 0,02'sini oluşturuyor, bu da her 5 bin araçtan birinin elektrikli olduğu anlamına geliyor. 2011 yılında 45 bin elektrikli araç satılırken, söz konusu rakam 2012'de 113 bine yükseldi.
Elektrikli araçların sayısının 2020 yılında 20 milyona ulaşması beklenirken, bu tarihte dünyadaki binek araçların yüzde 2'sinin elektrikli olacağı öngörülüyor.
EN FAZLA ELEKTRİKLİ ARAÇ ABD'DE
En fazla elektrikli araca sahip ülke 2012 itibariyle 71 bin 174 araçla Amerika Birleşik Devletleri oldu. Bu ülke söz konusu araçların yüzde 38'ine sahip. 44 bin 727 araçla ikinci sırada yer alan Japonya, dünya elektrikli araç pastasından yüzde 24'lük pay alıyor. Çin, 11 bin 573 elektrikli araçla listenin 3'üncü sırasında yer alıyor.
Avrupa'da en fazla elektrikli araca sahip ülke ise 20 bin araçla Fransa olurken, bu ülkeyi 8 bin 183 araçla Birleşik Krallık, 6 bin 750 araçla Hollanda ve 5 bin 555 araçla Almanya izliyor.
BATARYALARIN VERİMLİLİĞİ ARTIYOR
Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasında en büyük engel olarak görülen bataryalar da gelişen teknoloji ile sorun olmaktan çıkacak gibi görünüyor. Elektrikli araç üreticileri, 2008'den bu yana bu problemin ortadan kaldırılması için 8,7 milyar dolarlık Ar-Ge harcaması yaptı. Bu kapsamda yapılan çalışmalar neticesinde 2008'e oranla bataryalarda yüzde 50'nin üzerinde verimlilik artışı elde edildi.
TÜBİTAK'TAN AR-GE DESTEĞİ
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye'nin elektrikli araç sektöründe söz sahibi olabilmesi için önemli destekler verecek. Kurum, akademisyenler, otomotiv sektörü temsilcileri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanan çağrı kapsamındaki yerli elektrikli araç projelerine yüzde 100 Ar-Ge desteği sağlayacak. Destek miktarı ise gelecek proje tekliflerine göre belirlenecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üretilecek araç segmentine bağlı olarak 5 yıl boyunca toplam 200 araç alımı yapacak. Yerli elektrikli araçların kamu alımlarında da yer alması için teşvik çalışmaları etkinleştirilecek.