Elektrikli Otomobilde değer kaybı
Türkiye’nin En Çok Satan Elektrikli Otomobilinde Değer Kaybı Yüzde 4, Benzinlisinde Yüzde 25!
Elektrikli araçlar, tüm dünyada ve Türkiye’de hızla yaygınlaşarak artık trafikte sıkça karşılaşılan bir hale geldi. Aylık satış rakamlarında yüzde 9,92’lik bir paya ulaşmasına rağmen, elektrikli araçlara karşı tüketici önyargısı devam ediyor. Sarjagel.com Genel Müdürü Selçuk Nazik, bu önyargıların büyük ölçüde bilgi kirliliğinden kaynaklandığını belirtiyor. “Elektrikli araçların yangın riski yüksek olduğu ve ikinci elde büyük değer kaybı yaşandığına dair yaygın bir inanış var. Oysa gerçekler farklı. Elektrikli araçlarda yangın riski, fosil yakıtla çalışan araçlara göre çok daha düşük” diyor.
Nazik’in verdiği örneğe göre, Türkiye’nin en çok satılan benzinli otomobili ile en çok satılan elektrikli otomobilini karşılaştırdığımızda, bir yıl içinde 15 bin kilometre yapmış yerli elektrikli SUV modelinde değer kaybı yüzde 4 iken, benzinli sedanda bu oran yüzde 25’e çıkıyor. Elektrikli araçlardaki düşük ÖTV, ikinci elde de değer kaybını minimuma indiriyor.
Sarjagel.com, elektrikli araçlar konusunda doğru bilinen yanlışları düzeltmeyi amaçlayan bir platform olarak öne çıkıyor. Nazik, “Elektrikli araçların sürekli güncellenen teknolojileri sayesinde birkaç yıl içinde çöp olacağı düşüncesi yanlıştır. Bataryalar revize edilebilir veya değiştirilebilir. Akıllı telefonlarda olduğu gibi, elektrikli araçlar da yazılım güncellemeleri alarak yeni teknolojilere uyum sağlayabilir” diye açıklıyor.
Nazik ayrıca, medyada elektrikli araç kazalarının ve yangınlarının abartıldığını, oysa bu araçlardaki yangın riskinin içten yanmalı motorlara sahip araçlara göre çok daha düşük olduğunu vurguluyor. “Elektrikli araçlar kazalarda medyada daha fazla yer bulduğu için yangın riski yüksek gibi bir algı oluşuyor, ancak gerçekler bunun tam tersi” diyor.
İkinci el piyasasında da elektrikli araçların avantajlı olduğunu belirten Nazik, “Enflasyonist dönemler hariç, sıfır bir otomobilin plakası takıldıktan sonra yıllık %10-30 arasında değer kaybı yaşanır. Ancak, elektrikli araçlarda bu kayıp daha sınırlı. Türkiye’nin en çok satan elektrikli otomobilinin ikinci el fiyatlarına baktığımızda, değer kaybının yüzde 4 civarında olduğunu görüyoruz. Aynı koşullarda, en çok satan benzinli otomobilde ise değer kaybı yüzde 25” diyor.
Nazik, düşük ÖTV oranlarının elektrikli araçların ikinci el değerini korumada önemli bir rol oynadığını ve tüketicilere yüksek kalite, güvenlik, donanım, performans ve teknoloji özelliklerine sahip araçları uygun fiyatlarla satın alma fırsatı sunduğunu belirtiyor. Elektrikli araçların hem ekonomik hem de çevresel açıdan sunduğu avantajlar, tüketiciler için giderek daha cazip hale geliyor.